Demodex

Demodex is een huidziekte die voornamelijk voorkomt bij honden en soms ook katten. Het wordt vaak ook wel jonge-hondenschurft of jeugdschurft genoemd, omdat het vaker bij jonge honden voorkomt dan bij oudere honden. Toch is de benaming niet helemaal correct, aangezien de huidziekte bij alle leeftijden kan voorkomen.

Het jonge dier wordt vaak besmet door het moederdier. Deze besmet haar pups in de eerste 3 dagen na de bevalling. Onderling kunnen de pups het niet aan elkaar doorgeven. 

De demodex-mijt is niet zichtbaar met het (menselijk) oog. Ze leven onder de huid van de gastheer/vrouw.

 

Er zijn verschillende soorten demodexmijten:

De vrouwelijke vorm 

Deze legt eitjes onder de huid. Deze komen binnen enkele dagen uit en zijn binnen 1 tot 3 weken volwassen.

De mijt komt voor in de kortharige vacht van het dier en gaat dan in de haarfollikels zitten, hierdoor veroorzaakt hij demodex.

De kale plekken worden zichtbaar na 3 tot 12 maanden (oudere honden) op de kop, hals en de binnenzijde van de voorpoten.

Als de hond chronisch besmet is komen er over het hele lichaam rode plekken, deze trekken met de tijd weg maar kunnen altijd weer terugkeren (bij verminderde weerstand).

 

De lokale vorm

Hierbij is de huid op enkele plaatsen aangetast.Bij acute gevallen verdubbelen of meer, daarna afbouwen na normale dosering.

Er is dan duidelijk een kale plek te zien op bv. kop, poten of snuit.

Vaak is er roodheid en kaalheid te zien en ook jeuk komt soms voor (niet in alle gevallen).

 

 

De algemene vorm

Hierbij kan de huid over het gehele lichaam aangetast zijn. Symptomen zijn dan vaak: haaruitval (kan gepaard zijn met jeuk) en soms grote bloedende zweren. Door deze open wonden onstaat er vaak een bacteriële ontsteking. Op Antibiotica wordt dan goed op gereageerd. Hier wordt de mijt echter niet mee gedood! (alleen de bacterie). 

Vaak komt de mijt na de antibiotica kuur gewoon weer terug. Doordat de weerstand van het dier is afgenomen, wordt de mijt sterker en kan de aandoening zich verder uitbreiden.

Uw dierenarts zal een afkrabsel van de huid nemen en deze onder de microscoop bekijken. Dit afkrabsel zal wel tot bloedens aan toe afgenomen worden omdat de mijt zich immers onder de huid bevindt.


 

Behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van de uitbreiding van de aandoening. Dus hoe erger het is, hoe langer de behandeling duurt.

Het is erg belangrijk dat de behandeling wel lang genoeg door gaat, om de mijt helemaal te kunnen doden, dit duurt meestal 4 tot 6 weken, nadat de symptomen verdwenen zijn.

Er zijn uitwendige en inwendige middelen voor de behandeling, het uitwendige zorgt ervoor dat de zichtbare schurftplekken verdwijnen en de inwendig zorgt ervoor dat de weerstand weer omhoog gaat.

Momenteel wordt er veel gebruik gemaakt van Ectodex, hiermee wordt het dier elke 5 dagen gewassen. Als de symptomen verdwenen zijn, moet er alsmog 3 weken door gewassen worden met het middel om er zeker van te zijn dat de mijt gedood is. Dit middel is wel erg agressief, dit betekent dat er altijd handschoenen gedragen moeten worden en de ogen van het dier voor het wassen gezalfd moet worden.

 

Er is een alternatief. Namelijk een samenstelling van een aantal zeer krachtige essentiële oliën. Ook wel demodexolie genoemd.

Deze olie behandeld zowel de demodex als de bacteriële ontsteking. De olie moet 2 maal daags in een dun laagje op de aangetaste plekken ingemasseerd worden.

Tijdens de behandeling met de demodexolie ia het verstandig om ondertussen de weerstand te verbeteren met Echinacea, dit is een natuurlijk kruidenmengsel waarmee de weerstand verbeterd wordt.

 

Probeer altijd huidziektes te behandelen zonder prednisolon. Prednisolon een zeer agressief middel tegen mijten maar verlaagd ook de weerstand waardoor de huidziekte alleen maar erger kan worden en moeilijker te bestrijden.

 

Demodex is voor mensen niet gevaarlijk.


Maak jouw eigen website met JouwWeb